U KRIŽEVCIMA ODRŽANA PROMOCIJA GRAĐEVINSKIH VJEŠTINA U ENERGETSKI UČINKOVITOJ GRADNJI Objavljeno: 20. 02. 2017 - 3:24

U prostoru restorana Vojarna u Križevcima, a u okviru europskog projekta CROSKILLS, u petak 17. veljače održano je promotivno-edukativno događanje usmjereno na promociju građevinskih vještina u energetski učinkovitoj gradnji i afirmaciji građevinskih zanimanja. Domaćin događanja bila je Srednja škola „Ivan Seljanec“ u Križevcima, u suradnji s Obrtničkom školom Koprivnica.

Na događanju je, kao jedan od predavača i članova stručnog povjerenstva pri ocjenjivanju natjecateljskog dijela programa, sudjelovao i direktor naše tvrtke gospodin Tomislav Kajfeš.

Gospodin Kajfeš održao je predavanje o važnosti pravilne ugradnje stolarije, naglasivši da samo pravilno ugrađen prozor može biti važan čimbenik u cjelokupnoj izolaciji građevine. Istaknuto je kako smo modernim profilima najvećim dijelom riješili gubitke kroz same prozore ili vrata – profile i IZO – stakla, ali se istovremeno pojavljuju sve veći problemi oko neadekvatne izvedbe spoja između prozora i zida. Zbog toga se prečesto tek nakon ugradnje energetski efikasnih prozora, pojavljuje vlaga koja uzrokuje pojavu plijesni i gljivica, zbog poremećenog toka toplinskih mostova, tzv. izoterma. Kako bismo spriječili takve pojave i neugodne situacije te povećali uštedu energije, preporuča se ugradnja stolarije prema RAL – smjernicama.

Nakon informativno-edukacijskog dijela, tijekom kojeg su gosti i učenici imali priliku postaviti pitanja iskusnim građevinarima iz područja fasaderstva, zidarstva, stolarstva i tesarstva uslijedio je 45-minutni natjecateljski dio događanja.

Natjecateljske ekipe činili su nezaposleni i zaposleni građevinski radnici te učenici građevinskih zanimanja, koji su pod budnim okom stručnog povjerenstva sastavljenog od građevinskih stručnjaka te profesora strukovnih zanimanja demonstrirali vještine u ugradnji PVC prozora i obradi spoja doprozornika i ETICS sustava u postojeći zid s pripremljenim otvorom.

Uz prigodne nagrade, događanje se završilo zajedničkim druženjem, uz prezentaciju ugostiteljskih vještina učenika škole domaćina.

Promociji su između ostalih prisustvovali zamjenik gradonačelnika Grada Križevaca Ivan Vuk, Ljiljana Stojsavljević-Križan, stručna savjetnica za energetsku učinkovitost Grada Križevaca te Branka Cuki, pročelnica Upravnog odjela Koprivničko-križevačke županije za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine. 

Inače, projekt CROSKILLS dio je europske inicijative Build Up Skills, usmjeren na cjeloživotnu izobrazbu hrvatskih građevinskih radnika u području energetske učinkovitosti, te jačanje kvalifikacija obrtnika, zaposlenih i nezaposlenih građevinskih radnika osobito nakon osnovnog obrazovanja ili početničkog rada. U cilju promocije CROSKILLS programa izobrazbe, te povećanja interesa za obrazovanje u građevinskim zanimanjima – koji je sada vrlo nizak – nacionalna promotivna kampanja „Energetska učinkovitost u pokretu“, usmjerena na 6 građevinskih zanimanja, do kolovoza 2017. godine posjetit će ukupno 12 hrvatskih gradova, a događanje u Križevcima, nakon onih u Sisku, Slavonskom Brodu, Osijeku i Zadru, bilo je peto po redu.

Osim financiranja edukacije i natjecanja u znanjima i vještinama građenja u energetski učinkovitoj gradnji, projektni tim CROSKILLS odlučio je angažirati učenike i lokalne udruge u pripremi poklona i osvježenja, te na taj način pomoći rad udruga, učeničkih zadruga i stručnih aktiva.

Još o temi: http://kajfa.hr/aktualnosti/cijena/kvalitetnom-ugradnjom-do-ustede-energije

Galerija slika

  Aktualnosti - Sve

IZDVOJENO