Objavljeno: 17. 03. 2017 - 3:41

U utorak 28. veljače u prostoru MO Volovčice u Zagrebu održala se posljednja od ukupno 53 edukativne javne tribine koje su se u sklopu EduEnTer projekta održale u četiri hrvatska grada - Zagrebu, Varaždinu, Koprivnici i Čakovcu.

Nositelj projekta EduEnTer, koji sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), je tvrtka Monel, a na tribinama je kao jedan od podupiratelja projekta svoje proizvode i usluge prezentirala i naša tvrtka.

EU novcem do energetske obnove

Prva tribina održana je u studenom prošle godine, a osnovna svrha njihovih održavanja je bila povezivanje svih zainteresiranih s nedavno završenim natječajem za energetsku obnovu višestambenih zgrada, ali i svim budućim natječajima unutar Programa energetske obnove višestambenih zgrada.

Na pojedinim tribinama, uz predstavnike nositelja projekta tvrtke Monel, prisutne su s raznim aspektima natječaja upoznali i predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja kao tijela koje raspisuje navedeni natječaj, zatim predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao tijela zaduženog za tehničku podršku i praćenje projekta te predstavnici bankarskog sektora.

EU novcem do energetske obnove


Važnost podizanja svijesti

Povećanje energetske učinkovitosti uz korištenje bespovratnih sredstava iz EU još je uvijek veliki izazov u Hrvatskoj, a ove su tribine imale upravo ulogu da zainteresiranima približe mogućnosti njihovih korištenja, kao i u prezentiranju pozitivnih učinaka istih.

U našoj tvrtki smatramo kako je upoznavanje suvlasnika i građana s temom energetske učinkovitosti na ovakav neposredan način bilo vrlo efikasno i korisno jer je razumijevanje teme preduvjet za provođenje cjelokupne energetske obnove. Podizanje svijesti o važnostima energetske učinkovitosti i racionalnog korištenja energije te čuvanja okoliša smatramo vrlo bitnim te nam je stoga bilo veliko zadovoljstvo biti dio ovog projekta.

Edukativni karakter projekta

Edukativni karakter projekta

Inače, EduEnTer je projekt edukativnog karaktera s ciljem informiranja javnosti o mogućnostima smanjivanja energetskih potreba te motiviranja na poduzimanje konkretnih mjera za povećanje energetske efikasnosti i smanjenja emisije CO2 u okoliš. U svojoj provedbi projekt sadrži ove aktivnosti:

  • Pregled vanjske ovojnice stambene zgrade, snimanje infracrvenom kamerom i obrada podataka
  • Identifikacija postojećeg stanja zgrade i izrada energetskog otiska
  • Objava registra energetskog otiska snimljenih zgrada na web-u i uvid u interaktivnu kartu, što pruža svim zainteresiranim stranama uvid u energetski otisak zgrada
  • Informiranje suvlasnika zgrade o termografskoj snimci

Energetska učinkovitost ne znači samo borbu s klimatskim promjenama nego i borbu s troškovima

Sektor zgradarstva u Hrvatskoj je jedan od najvećih potrošača energije. Prema procjenama, oko 40 % ukupne potrošnje energije otpada na zgradarstvo. Od toga čak 70 % otpada na klimatizaciju prostora odnosno zagrijavanje ili hlađenje. Velika potrošnja energije nema za posljedicu samo materijalne troškove već utječe i na povećanu emisiju CO2, što ima negativan utjecaj na okoliš u kojem živimo.

Imajući u vidu te činjenice, a uzimajući u obzir i stalnu tendenciju rasta cijena energenata, važno je naglasiti kako energetska učinkovitost ne znači samo borbu s klimatskim promjenama nego i borbu s troškovima te kako se energetska obnova zgrada u cilju poboljšanja energetske učinkovitosti istih nameće kao jedino dugoročno rješenje.

Uložene investicije u energetsku obnovu zgrada vraćaju su kroz uštede na računima za energente, a povećanje kvalitete života i udobnosti boravka u zgradama, povećanje vrijednosti nekretnina i produživanje životnog vijeka same građevine samo su neki od dodatnih argumenata koji govore u prilog energetskoj obnovi.

Iskoristite poticaje dok možete

Da zaključimo, poticaji neće trajati vječno, što nam pokazuju primjeri iz mnogih europskih zemalja. Hrvatskoj je, do 2020. godine, prema Operativnom programu „Konkurentnost i kohezija“ za energetsku obnovu višestambenih zgrada na raspolaganju 70 milijuna eura. Novi natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada bi prema nekim najavama trebao biti otvoren krajem ove godine te bi bilo uistinu šteta ne iskoristiti sredstva koje nam daje Europska unija.

Iskoristite poticaje dok možete


Pozivamo Vas da kao jednog od svojih partnera u energetskoj obnovi izaberete i našu tvrtku – Kajfu proizvodnju PVC stolarije d.o.o., čije dugogodišnje iskustvo i kvaliteta garantiraju da ćete u svojim obnovljenim stanovima uživati dugi niz godina!

Kajfa proizvodnja PVC stolarije d.o.o

Galerija slika

  Aktualnosti - Sve

IZDVOJENO