Održavanje PVC stolarije

Upute za održavanje i čišćenje PVC stolarije

Kako biste dugi niz godina bili zadovoljni svojom PVC stolarijom, od velike je važnosti njezino redovito održavanje. PVC stolarija, kada je o održavanju riječ, je stvarno zahvalna i potrebno je uistinu minimalno vremena uložiti da sve ostane u prvobitnom stanju.

Pridržavanjem ovih nekoliko korisnih savjeta koje ćemo navesti u daljnjem tekstu osigurat ćete dugotrajno uživanje u proizvodu, kako s estetske tako i s funkcionalne strane.


održavanje i čišćenje PVC stolarije

Kao prvo nakon same ugradnje potrebno je odmah skinuti zaštitnu foliju sa vanjske strane stolarije. U suprotnom se može dogoditi da se ona pod utjecajem visokih i niskih temperatura istopi/zapeče i postane vrlo teška za skidanje. 

Čišćenje profila

PVC profili se odlikuju svojom posebnom dugovječnom površinom koja se vrlo lako čisti i održava u stanju kao i prvog dana ugradnje. Profile je najbolje čistiti mekanom krpom i mlakom vodom uz dodatak blagog sredstva za pranje posuđa.

Strogo izbjegavajte oštra sredstva za ribanje, suho brisanje krpom za prašinu kao i sredstva koja sadrže razrjeđivač, aceton i ostale agresivne tvari.

Također, povremeno provjerite otvore za odvodnju u okviru prozora jer je čistoća važna za zadovoljavajuću odvodnju.

Kontrola brtvi

PVC prozori su u cilju trajnog uklanjanja propuha i vode opremljeni brtvama dugoga vijeka trajanja te je i njih potrebno čistiti i održavati u top izdanju jer se tijekom vremena na njima skuplja prašina i ostale nečistoće. Brtve se u pravilu vrlo lagano čiste korištenjem mlake vode i mekane krpe.

U slučaju da se brtva izvuče iz ležišta možete je, počevši od čvrsto pripijenog dijela, ponovno utisnuti u njen utor. Pri tom izbjegavajte oštre i šiljate predmete kako ne bi došlo do oštećenja.

Isto tako, da bi produžili vijek trajanja brtvi i održali ih mekima i u funkcionalnom stanju bilo bi jako dobro premazati ih silikonskom olovkom, glicerinom ili talkom. Preporučljivo je da se to radi dva puta godišnje.

Održavanje okova

Kako biste osigurali lako rukovanje u svakom trenutku podmazujte sve potrebne dijelove okova najmanje jednom godišnje uljem ili mašću bez sadržaja kiseline ili smole i po potrebi dotegnite vijke. Samo podmazivanje vrlo je jednostavno i zahtjeva minimalno vremena, a zauzvrat će vaši okovi i kompletna stolarija raditi besprijekorno i lagano kao i prvog dana.
 

Održavanje okova

 


Održavanje okova u priobalnim područjima

U priobalnim se područjima mora posvetiti veća pozornost njezi okova zbog velike količine soli u zraku. Da biste spriječili pojačanu koroziju, s okova obavezno isperite nakupine soli. Važno je izbjegavati agresivna sredstva za čišćenje. Nakon sušenja, okove poprskajte sprejom protiv hrđe, pazeći da se ne nanosi nigdje osim na okove. Spre također pomaže i pri čišćenju okova.održavanje staklaStaklo

Za njegovo održavanje dovoljna je kožnata krpica, veća količina vode i tek malo nekog sredstva za čišćenje staklenih površina. Izbjegavajte agresivna sredstva za pranje.
Budući da sredstva za pranje stakla mogu sadržavati kemijske spojeve koji mogu izazvati pojavu žutila na profilima preporučljivo je da prilikom pranja sredstvo za pranje dolazi u što manjoj mjeri dolazi u dodir s plastičnim dijelom.
 

Prozračivanje prostora

U održavanje PVC stolarije spada i vođenje računa o vlagi u prostorijama. Stara stolarija je zbog slabih izolacijskih svojstava omogućavala cirkulaciju zraka u prostoru, dok to kod današnje, moderne, stolarije nije slučaj. Moderni PVC prozori imaju odlične termoizolacijske osobine, iznimno dobro brtve i ne propuštaju zrak te tako i štede energiju.
Prozračivanje prostora

No, zbog tih svojstava pojavio se i potencijalni problem – vlaga. Ona se pokazuje simptomima kao što su rošenje prozorskih stakala, stvaranje gljiva, oštećenja na objektu i pogoršanje klime stanovanja.

Rješenje ovog problema je zapravo vrlo jednostavan, a leži u redovitom, nekoliko puta dnevno, prozračivanju prostora kako bi se vlažan unutarnji zrak zamijenio hladnijim, suhim vanjskim zrakom.

Preporuča se kratko, ali intezivno prozračivanje. Najbolje je dovod svježeg zraka osigurati na taj način da istodobno otvorite sve prozore i vrata, odnosno stvaranjem propuha. U vrlo kratkom vremenu, dvije do četiri minute, ustajali zrak u prostoriji bit će potpuno izmijenjen svježim.

Za to vrijeme ugrađeni elementi neće se ohladiti, a ujedno se takvim načinom minimalizira gubitak energije i umanjuju troškovi grijanja.

Dodatne sigurnosne upute

  • Ne izlažite prozorska krila dodatnim opterećenjima na način da se npr. na njih naslanjate, odnosno da ih dodatno opteretite teretom. Pri prevelikom opterećenju postoji mogućnost oštećenja britvela, odnosno šarki.
  • Osigurajte stolariju od naglog i silovitog zatvaranja, uslijed kojeg može doći do oštećenja na profilu i pucanju okova.
  • Nemojte ništa stavljati između okvira i krila. U cilju osiguranja prozorskog krila u otvorenom položaju postoji mogućnost ugradnje mehaničkog pridrživača.
  • Nemojte dozvoliti da prozorsko krilo udara u špaletu kako bi se spriječila potencijana oštećenja.
     

Dodatne sigurnosne upute

Sve navedeno nešto je što svatko, uz malo uloženog truda,vremena i novca, može učiniti sam. Na taj način, vaša PVC stolarija ostat će dugi niz godina lijepa i funkcionalna.

Međutim, neke stvari je ipak bolje ne raditi samostalno. Primjerice, ako dođe do nekog oštećenja vaše stolarije ili se nešto pokvari tj. potrebna je zamjena određenog dijela u tom je slučaju najbolje nas kontaktirati. Naši stručni djelatnici vam stoje na raspolaganju kako bi se u u najkraćem mogućem vremenu popravila sva eventualna oštećenja i/ili kvarovi.

  Usluge - Sve

IZDVOJENO