U ranim devedesetima, njemački stručnjaci u području gradnje, prvenstveno zbog visoke potrošnje energije i ispuštanja štetnih emisija u atmosferu, počeli su intenzivno istraživati mogućnost uštede na novim i već izgrađenim objektima. Između ostalog, posebno su se usredotočili na spoj prozora i/ili vrata i zida. Takva mjesta stvaraju potencijalni rizik od toplinskih mostova, što znači da nepravilno izvedena ugradnja može dovesti do vlage i rošenja. Znanstvenici su prilikom istraživanja došli do zaključka da se na spoju između prozora i zida može gubiti i do 25% energije i da na tim mjestima, zbog toplinskih mostova dolazi i do pojave kondenzacije. Kondenzacija koja se pojavljuje dovodi do nastajanja gljivica u Vašem životnom prostoru, a u slučaju drvenih prozora dovodi i do propadanja prozora. Gljivice uzrokuju iznimno lošu mikroklimu Vašeg životnog prostora, te mogu biti iznimno štetne za Vas život i život Vaše djece.

Na bazi istraživanja napravljene su i smjernice kako bi se izbjegle ove komplikacije prilikom montaže koje su nazvane RAL SMJERNICE.

Što je RAL montaža?

RAL – montaža najvećim dijelom cilja na uštedu energije i pravilnu montažu, kako bi se spriječile negativne pojave vlage i njezine posljedice.

Modernim profilima najvećim smo dijelom riješili gubitke kroz same prozore ili vrata – profile i IZO – stakla, ali pojavljuju se sve veći problem oko neadekvatne izvedbe spoja između prozora i zida. Zbog toga se prečesto tek nakon ugradnje energetski efikasnih prozora, pojavljuje vlaga koja uzrokuje pojavu plijesni i gljivica, zbog poremećenog toka toplinskih mostova, tzv. izoterma.

Što su izoterme?

Izoterme su linije koje spajaju točke istih temperatura pomoću kojih je moguće proračunima prikazati raspodjelu temperatura unutar građevinskih elemenata. Najpoznatiji pojam u izotermi je točka temperature od 9,3 C, kao vrijednost na kojoj se vlaga iz zraka kondenzira i stvara tzv. rosu, koja zavisno od količine vlage u prostoru stvara i veće nakupine u obliku tekuće vode. To je ono što vidimo!

Ono što često ne vidimo je takvo rošenje unutar same izolacione razine, najčešće PU-pjene, koja se koristi kao toplinska i zvučna izolacija prilikom ugradnje prozora. Ista svoju efikasnost, izraženu kroz faktor gubitaka toplinske energije (što je vrijednost manja, izolacija je veća), može zadržati samo ako joj osiguramo suhe uvjete , tj. spriječimo prekomjerni dotok vlage iz zraka koja prirodno cirkulira s toplijeg prema hladnijem, u ovom slučaju iz prostorija, kroz spojeve prema vanjskom dijelu građevnog elementa.

Samo za ilustraciju, u roku od 24h, kroz otvor fuge od svega 1mm, duljine1m, koja nije paronepropusno izolirana s unutarnje strane, u građevni element – zid, kondenzira otprilike 360g vode! To često dovodi do već spominjane pojave plijesni, gljivica, truleži te čak curenja vode iz zida, ispod novo ugrađenog prozora! Zato se često okrivljuje propusnost brvila ili navodno krivo postavljena okapnica i sl.

Ugradnja stolarije prema RAL – smjernicama:

Kako bismo spriječili takve pojave i osigurali ugradnju prema već spomenutom RAL-u koji se bavi pravilnom izvedbom, potrebno je izolacionu razinu održati suhom, prozor pozicionirati na pravilnu liniju izoterme i naročito s unutarnje strane spriječiti protok vodene pare u izolaciju, paronepropusnim trakama ili brtvilima, a s vanjske razine spriječiti ulazak tekuće vode ili proboj kiše, ali i osigurati neometano kretanje vodene pare iz građevinskog elementa u atmosferu, za što koristimo brtve ili trake.

Kako bi zadovoljili sve ove smjernice, razvijena su dva sustava brtvljenja:

brtvene trake - na štok se prije montaže zalijepi ekspandirajuća traka (po cijeloj širini štoka), koja će nakon cca 30min od montaže ekspandirati i popuniti međuprostor između zida i stolarije. Ta traka zamjenjuje pur pjenu i RAL trake, te se najčešće koristi kod rekonstrukcije objekta (gdje špalete nisu obrađene nakon demontaže stare stolarije).PUR pjena i folije - Na prozor se iznutra lijepi vodo i paronepropusna, a izvana vodonepropusna / paropropusna traka. Nakon ugradnje stolarije oko nje se postavi pur-pjena koja se nakon sušenja odreže. Trake koje su na elementu lijepe se na grubo požbukan zid (pošprican primerom) pomoću poliuretanskog kita i time je zaštićena pur-pjena od vanjskih utjecaja

Da zaključimo - RAL ugradnja je skuplja varijanta ugradnje stolarije, ali dugoročno gledajući svakako isplativa. Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju te smo spremni Vam pomoći kako biste donijeli pravu odluku kojom ćete biti zadovoljni dugi niz godina.

Poveznice:
pvc stolarija
  Usluge - Sve

IZDVOJENO