Objavljeno: 03. 04. 2017 - 4:12

U utorak, 28. ožujka, u prostorijama Hrvatske gospodarske komore - Komora Zagreb održalo se predstavljanje i Okrugli stol o Prijedlogu nacrta Posebnih uzanci o građenju i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o gradnji na koji su bili pozvani i predstavnici naše tvrtke.

Tim događanjem u Komori završio je višemjesečni ciklus predstavljanja dvaju značajnih dokumenta za hrvatsko graditeljstvo koje je u procesu postupnog oporavka, s naznakama nastavka i jačanja pozitivnih tendencija i u budućem razdoblju.

Oporavak građevinarstva bitan je zbog njegova značaja u gospodarskoj strukturi zemlje i posebno zbog snažnog multiplikativnog učinka koji ova djelatnost ima na velik dio drugih proizvodnih i uslužnih djelatnosti, što daje na dodatnoj važnosti navedenim dokumentima.

Na početku stručnog skupa svima prisutnima državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Katica Prpić predstavila je nedavno doneseni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o gradnji. Gospođa Prpić istaknula je kako je Ministarstvo bilo prisiljeno izmjene i dopune Zakona o gradnji napraviti u vrlo kratkom roku radi prilagodbe europskim direktivama i pokretanja investicijskih projekata od velike važnosti za Hrvatsku.

Zatim su predstavnici radne skupine iz Sektora za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo HGK Katarina Sikavica i Damir Percel te predstavnici HUP-a, odvjetnik Mićo Ljubenko i Darko Jambreković iz građevinske tvrtke Radnik iz Križevaca predstavili Prijedlog nacrta Posebnih uzanci u građenju (PUG).

Nakon predstavljanja je održana konstruktivna rasprava na kojoj su predstavnici građevinskog sektora dali svoje primjedbe i prijedloge.

Okrugli stol o Prijedlogu nacrta Posebnih uzanci

Inače, Prijedlog nacrta PUG-a nastao je na osnovi suradnje Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u posljednje dvije i pol godine, s ciljem izrade kvalitetne podloge za postizanje stručnog i gospodarskoga konsenzusa o uređenju odnosa između naručitelja i izvođača radova za šire područje graditeljstva RH. HGK i HUP ovlašteni su Zakonom o gradnji (NN 153/13) utvrditi i objaviti posebne uzance o građenju, koje se primjenjuju u skladu s posebnim propisima o obveznim odnosima. Posebne uzance o građenju uređuju odnos između naručitelja i izvođača u obavljanju građevinskih radova, koje utječu na građenje.

Uz već navedene, Okruglom stolu prisustvovali su, između ostalih i načelnica Sektora za graditeljstvo, stanovanje i komunalno gospodarstvo Borka Bobovec te načelnik Sektora za pravne poslove Ministarstva Josip Bienenfeld.

  Aktualnosti - Sve

IZDVOJENO