Objavljeno: 13. 06. 2017 - 12:11

U Kajfa proizvodnji PVC stolarije teme poput održivog razvoja i briga o očuvanju okoliša smatramo jako bitnima. Princip održivosti vidimo kao spoj ekološki prihvatljive proizvodnje i visokvalitetnog energetski efikasnog proizvoda te smo stoga našu PVC stolariju odlučili raditi isključivo sa profilima koji zadovoljavaju te kriterije.EMAS

Prozori i vrata koje proizvodimo su energetski efikasni i proizvedeni su na ekološki prihvatljiv način. Zahvaljujući suradnji s tvrtkom Gealan, Kajfa proizvodnja PVC stolarije našla se u društvu svjetske elite u području ekologije. Sustav upravljanja ISO 9001 (kvaliteta), ISO 14001 (okoliš) i ISO 50001 (energija) i dodatni certificikati sukladno EMAS III - sustavu upravljanja za zaštitu okoliša Europske unije, osiguravaju najvišu kvalitetu naše proizvodnje.

Putem naših partnera povezani smo s organizacijama poput Umweltpakt Bayern - Održivo upravljanje u 21. stoljeću, Sporazum održivosti Thüringen, VinylPlus 2012, AgPU i ÖAKF.

Umweltpakt Bayern  Rewindo     oakf  Nat    Arbvinyl


PVC kao materijal koji pridonosi održivom razvoju

PVC, kao materijal, je bio dugo vremena predmet sukobljenih rasprava. No, znanstvene studije pokazuju da je PVC, s modernim metodama proizvodnje i standardima za preradu, već dugo vremena materijal koji pridonosi održivom razvoju. To se osobito odnosi na prozore izrađene od PVC profila. S obzirom da proizvođači plastike aktivno sudjeluju u raspravama i pitanjima održivog razvoja, ovaj podatak ne bi trebao čuditi.

Kajfa PVC stolarija – Zeleni prozori za zelenu budućnost

Ujedno, kada je PVC u pitanju vrlo su zanimljivi podaci kako se 40% svih rezervi plina i nafte u svijetu koriste se za grijanje i dodatnu energiju u građevinama, dok samo 4% odlazi na proizvodnju plastike, od čega se samo 1% koristi za PVC. Glavni sastojak PVC-a je klor koji se dobiva iz kamene soli, dok udio sirove nafte iznosi samo 43%. Osim što se može reciklirati, trajnost i niska razina zagađivanja tijekom proizvodnog procesa PVC-a pomaže postići odličnu eko ravnotežu i pridonosi zaštiti okoliša. PVC prozori traju puno duže od drvenih i trebaju značajno manje energije tijekom proizvodnog procesa.

EKOLOGIJA – DA LI JE PRIRODNO BOLJE OD „UMJETNOG“

Problemi u ovom aspektu proizlaze iz generalno prihvaćenog stava da je prirodno bolje od umjetnog. Naravno, kao i svaka generalizacija, ovo ne mora biti (i često nije) točno. Naime, svakako treba uzeti u obzir da se u današnje vrijeme sve mijenja izrazitom brzinom, što je slučaj i kod proizvodnje PVC profila. Tijekom posljednjih desetljeća u proizvodnji PVC profila ostvaren je velik napredak. Globalne promjene u stavu prema zaštiti okoliša nisu zaobišle ni ovaj segment gospodarstva, a značajno su utjecale i na zakonodavstvo u većini zemalja. Današnji PVC profili nisu ono što su bili još prije nekoliko godina, a ekološki prihvatljiva proizvodnja je u solidnom dijelu branše već postala standard. Dapače, ovo je jedan od iznimno rijetkih primjera gdje praksa prethodi zakonodavstvu, te je tako udruženje europskih proizvođača PVC-a još kasnih 80-ih i ranih devedesetih godina prošlog stoljeća započelo inicijativu Vinyl 2010 koja je u kasnijim godinama okupila do tada nezamisliv broj kompanija udruženih u zajedničkim naporima da svoju proizvodnju učine održivom.

Također, u europskim zemljama zakonski su izbacili olovo i teške metale iz svih procesa proizvodnje PVC profila, i umjesto njih se koriste eko-prijateljske Zn-Ca (cink-kalcij) stabilizatore. Radilo se o tehnološki i financijski izuzetno zahtjevnom zadatku, ali su se napori isplatili budući da je dobiven materijal još boljih tehnoloških i izolacijskih karakteristika, koji je uz to i potpuno ekološki proizvod.
EKOLOGIJA

Recikliranje

Recikliranje je u svjetlu težnji za održivim razvojem također postalo predmetom velikog interesa širom svijeta, a PVC materijal koji se koristi za proizvodnju profila za stolariju se može 100 % reciklirati.

Recikliranje

Stari PVC prozori se nakon zamjene ne bacaju, tj. ne zbrinjavaju se u spalionicama, već se koriste i dalje u procesu recikliranja. Čak se i otpaci nastali u proizvodnji prozora, a koje otkupljuju vanjski pružatelji takvih usluga, sakupljaju te pripremaju kao nova sirovina za proizvodnju kvalitetnih recikliranih profila. Tvorničko recikliranje značajno poboljšava ekološku bilancu i predstavlja ekološku prednost u odnosu na druge materijale.

Proces recikliranja

Kvaliteta profila od recikliranog materijala

Prozori od recikliranog materijala odlikuju se jednakim pozitivnim svojstvima kao i prozori od stopostotnog novog materijala. Višestruka obrada materijala u procesu proizvodnje osigurava homogenost materijala. Prozori napravljeni od recikliranih profila postižu jednaku dugogodišnju upotrebljivost kao i prozori proizvedeni u potpunosti od novog materijala. To je potvrđeno brojnim ispitivanjima. Reciklirati i do sedam puta, bez ikakvog štetnog učinka na kvalitetu sirovine ili kvalitetu procesa proizvodnje.

ReciklatReciklat

Čisti PVC granulat dobiven u procesu recikliranja odlikuje se izvrsnom homogenošću, ima ista svojstva kao i novi materijal i time se omogućava ponovna upotreba u proizvodnji novih profila.

Unutrašnja vrijednost

Za kupca prozora ekološke prednosti ovakve proizvodnje ostaju skrivene u jezgri profila. Gledajući izvana, prozori iz recikliranog profila izgledaju isto kao i konvencionalni PVC prozori, te posjeduju jednaka svojstva. To je zbog dijela "novog" PVC materijala, koji pokriva sve vidljive dijelove na prozoru.

ENERGETSKA EFIKASNOST

Dva dominantna i usko povezana problema s kojima se svijet danas suočava jesu, s jedne strane, nedostatak i nesigurnost u opskrbi energijom i s druge strane, zagađenje životne sredine i klimatske promjene kao posljedica prekomjerne potrošnje energije. Jedan od načina da se negativni utjecaji smanje i da se pozitivno utječe na održivi razvoj je učinkovito korištenje energije. Energetska učinkovitost nas čini manje osjetljivijima na nestašicu energije, smanjuje zagađenje i direktno utječe na poboljšanje životnog standarda. Ona predstavlja sumu mjera i djelovanja u svim granama života kojima je krajnji cilj minimalna potrošnja energije, uz uvjet da nivo rada i življenja ostane isti ili se poboljša.

Energetska učinkovitost – uporaba manje energije za obavljanje iste funkcije

Energetska učinkovitost, pojednostavljeno znači, uporabiti manju količinu energije za obavljanje iste funkcije, bilo da se radi o grijanju ili hlađenju prostora. Najdinamičniji dio vanjske ovojnice zgrade, koji istovremeno djeluje kao prijemnik koji propušta sunčevu energiju u prostor i kao zaštita od vanjskih utjecaja i toplinskih gubitaka, svakako je stolarija. Zbog toga je vrijednost vanjske stolarije u direktnoj vezi s ukupnom vrijednosti objekta.

Gubici kroz prozore su transmisijski (oni kroz zatvoren prozor) i ventilacijski (oni kroz otvoren prozor). Kada se zbroje jedni i drugi, kroz prozore se ostvaruje preko 50% ukupnih toplinskih gubitaka zgrade. Gubici kroz prozore obično su deset pa i više puta veći od onih kroz zidove, pa je jasno koliku važnost izbor prozora ima za ukupne energetske potrebe zgrade.

Energetska učinkovitost


Kajfa PVC prozori i vrata – ekološki prihvatljivi i energetski efikasni

Mi u Kajfi itekako smo svjesni ovih podataka te stoga PVC stolariju radimo samo od najkvalitetnijih materijala uglednih europskih tvrtki. Prozore i vrata proizvodimo tako sa najnovijim sustavom profila Njemačkog proizvođača Gealan - Kajfa S9000 STV koji zadovoljava sve standarde za ugradnju na niskoenergetske i pasivne objekte.

Za profil Kajfa S9000 STV u najkraćim crtama možemo reći da je to profil budućnosti. Osnovna namjera razvoja ovog sustava bilo je maksimalno optimiziranje toplinske izolacije koja bi dala mogućnost izrade prozora za pasivne kuće. Novac uložen u kupnju prozora prikladnih za pasivne kuće, vratit ćete uštedom energije s novim prozorima u kratkom vremenskom periodu.

Toplinska izolacija

S9000 je sustav profila sa 82,5 mm ugradbene dubine, 6 zračnih komora, 3 razine brtvljenja sa središnjom brtvom u okviru, pogodan je za novogradnju kao i za renoviranje te nudi mogućnosti raznolikog oblikovanja. Nadalje, već i bez dodatnih mjera – kao npr. korištenje termički odvojenog čelika – postiže izvrsne Uf vrijednosti do 0,89 W/m²K. što u kombinaciji sa niskoenergetskim 3-slojnim staklima Ug vrijednosti od 0,6 W/m2K postiže ukupnu izolativnu vrijednost prozora Uw ispod 0,80 W/m2K što zadovoljava standarde za ugradnju na pasivne kuće i štedi energiju i do 3 puta više od prozora koji se prosječno ugrađuju.

S9000

Bilo da se radi o novogradnji ili adaptaciji vašeg životnog prostora, vaš dom zaslužuje vrhunsku PVC stolariju koja vama i vašoj obitelji pruža maksimalnu sigurnost i energetsku učinkovitost te pridonosi očuvanju okoliša i održivom razvoju. Stoga neka i vaš izbor bude Kajfa PVC stolarija!

neka i vaš izbor bude Kajfa PVC stolarija!

  Održivi razvoj - Sve

IZDVOJENO