Energetska obnova zgrada Objavljeno: 22. 11. 2016 - 4:07

UZ KAJFU DO UŠTEDA – Prijavite se na projekte energetske obnove višestambenih zgrada

Jeste li znali da se čak 40% energije koju čovječanstvo troši odnosi na zgrade? U Hrvatskoj je većina zgrada izgrađena u vremenima kada se o zaštiti okoliša nije aktivno razmišljalo. U današnjim vremenima ekonomske krize mnogima je važnija vlastita egzistencija nego briga o okolišu, stoga je važno naglasiti kako energetska učinkovitost ne znači samo borbu s klimatskim promjenama nego i borbu s troškovima.

S obzirom na sveprisutan rast cijena energenata, uz istovremeno smanjenje rezervi fosilnih goriva te dug životni vijek zgrada, energetska obnova zgrada u cilju poboljšanja energetske učinkovitosti istih nameće se kao jedino dugoročno rješenje.

Pola energije gubi se kroz prozor

Prozor je najdinamičniji dio vanjske ovojnice zgrade, koji istovremeno djeluje i kao prijemnik koji propušta sunčevu energiju u prostor te kao zaštita od vanjskih utjecaja i toplinskih gubitaka. Oni su tako uzrok do 50% toplinskih gubitaka zgrade, što je i do desetak puta više od onih kroz zidove. Upravo zbog toga prilikom planiranja nove gradnje ili obnove postojeće jedan od najvažnijih elemenata je i izbor stolarije.

energetska obnova zgrada

Mi u Kajfi proizvodnji PVC stolarije d.o.o. itekako smo toga svjesni. Već 20 godina građanima štedimo novce ugrađujući energetski učinkovitu stolariju. Prozore proizvodimo sa najnovijim sustavom profila Njemačkog proizvođača Gealan, Kajfa S9000 STV, koji jamči vrhunsku kvalitetu i trajnost naših finalnih proizvoda. 

Kajfa 9000 STV karakteriziraju iznimno dobra izolacijska svojstva koja omogućuju velike uštede toplinske energije, kao i iznimnu zaštitu od buke. S9000 je sustav profila sa 82,5 mm ugradbene dubine, 6 zračnih komora, 3 razine brtvljenja sa središnjom brtvom u okviru. Zbog izrazito dobre konstrukcije sustav postiže koeficijent prolaska topline sa standardnim čeličnim ojačanjem Uf = 0,92 W/m2K, što u kombinaciji sa odgovarajućim 3-slojnim staklom Ug = 0,5 W/m2K zadovoljava standard za pasivne kuće za ukupni koeficijent prozora Uw = 0,8 W/m2K. Također, mogućnost izbora velikog broja boja i dekora drveta pridonose da se prozori i vrata mogu uklopiti sa bilo kojom bojom fasade izvana, kao i namještaja iznutra.

Stigla je dobra vijest za stanare i izvođače radova

Za sve zainteresirane građane za energetsku obnovu svojih zgrada i stanova nedavno je stigla dobra vijest u vidu novog natječaja za energetsku obnovu višestambenih zgrada vrijedan 147 milijuna kuna koje je 17. listopada raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, a provodi ga Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekti obnove će tako biti sufinancirani sa 60%, neovisno o lokaciji, uz ograničenje maksimalnog iznosa poticaja na 13 milijuna kuna po projektu.
 

energetska obnova višestambenih zgrada

 

Tim povodom, a kako bi sve zainteresirane povezali s trenutno aktualnim natječajima za energetsku obnovu višestambenih zgrada, ali i svim budućim natječajima unutar Programa energetske obnove višestambenih zgrada, u sklopu EduEnTer projekta u narednom razdoblju održat će se ukupno 53 javne tribine na kojima se i naša tvrtka predstavlja kao ponuđač energetski učinkovite stolarije. Osim u Zagrebu, tribine će se održavati i u Varaždinu, Čakovcu, Koprivnici, Zaboku i Krapini.

Nositelj projekta EduEnTer, koji sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), je tvrtka Monel, a sam projekt je edukativnog karaktera s ciljem informiranja javnosti o mogućnostima smanjivanja energetskih potreba te motiviranja na poduzimanje konkretnih mjera za povećanje energetske efikasnosti i smanjenja emisije CO2 u okoliš. U svojoj provedbi projekt, osim javnih tribina, sadrži ove aktivnosti:

  • Pregled vanjske ovojnice stambene zgrade, snimanje infracrvenom kamerom i obrada podataka
  • Identifikacija postojećeg stanja zgrade i izrada energetskog otiska
  • Objava registra energetskog otiska snimljenih zgrada na web-u i uvid u interaktivnu kartu, što pruža svim zainteresiranim stranama uvid u energetski otisak zgrada
  • Informiranje suvlasnika zgrade o termografskoj snimci
     

Izaberite kvalitetno

Da zaključimo, otvaranje novih natječaja je prilika koju bi svakako bilo šteta propustiti, no pri tome ne zaboravite odabrati kvalitetnog i savjesnog izvođača radova. Odabirom naše tvrtke dobivate desetljeća iskustva u adaptacije stanova, balkona i lođe diljem Lijepe naše tijekom kojih smo se razvili u prepoznatljivo ime na tržištu stolarije. Radili smo na više i manje zahtjevnim projektima, od zamjene/ugradnje samo jednog prozora do obnove cijele zgrade. Osim ugradnje nove stolarije, naša ponuda može uključivati i demontažu te odvoz i zbrinjavanje stare stolarije, mogućnost ugradnje dodatnih proizvoda iz našeg asortimana poput unutarnjih i vanjskih klupčica, različitih vrsta sjenila i komarnika te završne radove (zidarska obrada špaleta).

Zbog svega navedenog, kada birate, birajte kvalitetno i neka Kajfa proizvodnja PVC stolarije d.o.o. bude i Vaš izbor!

 

Više o detaljima natječaja možete provjeriti ovdje: http://www.fzoeu.hr/hr/energetska_ucinkovitost/enu_u_zgradarstvu/energetska_obnova_visestambenih_zgrada/
 i
http://www.mgipu.hr/default.aspx?id=26531
 

fzoeu

 

Galerija slika

  Obrazovanje i razvoj - Sve

IZDVOJENO